Co pro vás znamená stavební spoření? Možnost vlastního bydlení nebo finanční rezervu?

Co pro vás znamená stavební spoření? Možnost vlastního bydlení nebo finanční rezervu?

Překvapením letošního roku je vývoj ohledně stavebního spoření. Podle zářijových dat má letos stavební spoření našlápnuto k podobně rekordním výsledkům jako v roce 2018. Respektive opakuje se situace z tohoto roku, kdy bylo sjednáno rekordní množství úvěrů ze stavebního spoření. Letos navíc roste zájem i o založení nových smluv.

Oba sledované faktory jdou v meziročním srovnání oproti roku 2019 nahoru až o desítky procent. Objem sjednaných úvěrů konkrétně o 30 procent, počet nově uzavřených nových smluv o 10 procent.

Čím to?

Možná je to tím, že jsme si v posledních měsících uvědomili, že kromě zdraví a rodiny není nic důležitějšího než moci být v teple a bezpečí svého domova. Naše domy a byty se totiž staly nejen příbytky ke spánku, ale často také kancelářemi, restauracemi a školními třídami. 

Možná nám právě letos víc než kdy jindy došlo, jak je důležité mít finanční rezervy a ideálně i vlastní bydlení.

Zajímavé také je, že touha po vlastním bydlení dál roste i přesto, že za posledních 15 let vzrostla cena nemovitostí zhruba o 140 procent. Především bytů a samozřejmě v závislosti na lokalitě. Přitom ještě v roce 2005 vám na koupi bytu stačila necelá polovina dnešní částky.

Úvěry ze stavebního spoření

Lidé si půjčují na vlastní bydlení různě vysoké částky. Někdy jim stačí použít peníze z už naspořeného stavebka, jindy si musí vzít k němu úvěr třeba na několik desítek tisíc korun pro dokončení rekonstrukce svého bydlení. Dost často bývají úvěry sjednány i na několik stovek tisíc nebo i milionů. 

Úvěry ze stavebního spoření jsou nejčastěji čerpány na rekonstrukce. Takových případů bývá zhruba 45 procent. Na koupi nemovitosti bez nutnosti rekonstrukce pak připadá 27 procent poskytnutých úvěrů. Průměrná hodnota úvěru od začátku stavebního spoření až do letošního roku, tedy od roku 1993 do roku 2020, činí necelých 400 tisíc korun.

Další zajímavostí je to, že až 83 procent úvěrových případů začalo ve stavebních spořitelnách tzv. překlenovacím úvěrem. Ten pomáhá vyřešit situaci, kdy klient ještě nemá nárok na řádný úvěr, ale peníze na vysněné bydlení potřebuje ze svého stavebního spoření hned.

Proto je důležité začít finance na vlastní bydlení řešit s dostatečným předstihem a také myslet na finanční rezervu. Jak? Možností je mnoho. Kromě stavebního spoření to mohou být investice, správné plánování i vhodně uložené peníze. Ozvěte se mi proto přes stránku s kontaktními údaji, podíváme se na vaše možnosti spolu.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Jsou mé články pro Vás zajímavé a přínosné?

Přihlašte se k odběru a nové články vždy dorazí až k Vám.

zpracováním osobních údajů