Změny v povinném ručení: Co je důležité vědět?

Změny v povinném ručení: Co je důležité vědět?

Na začátku tohoto měsíce nabyla účinnosti novela zákona, která přináší změny v pojistném krytí pro motorová vozidla a rozšiřuje povinnost pojištění na nové typy dopravních prostředků, jako jsou elektrokoloběžky. Tato aktualizace legislativy reaguje na rostoucí popularitu osobní elektronické mobility a snaží se zajistit lepší ochranu všech účastníků silničního provozu. V tomto článku vám poskytnu přehled nejvýznamnějších změn a poradím, jak se na ně připravit.

Základní přehled změn v povinném ručení

V reakci na rostoucí počet elektrických koloběžek a podobných zařízení na českých silnicích bylo rozhodnuto rozšířit povinné ručení i na tato vozidla. Od dubna 2024 bude muset být každé vozidlo schopné dosáhnout rychlosti vyšší než 25 km/h nebo vozidlo s hmotností nad 25 kg a rychlostí vyšší než 14 km/h pokryto povinným ručením. Cílem je zvýšit bezpečnost veřejnosti a zajistit, že všechny potenciální škody způsobené těmito zařízeními budou řádně kryty.

Jak se změní pojistné limity a co to znamená pro vás

S touto novelou dochází také ke zvýšení minimálních limitů pojistného krytí. Pro majetkové škody i škody na zdraví nyní bude minimální limit stanoven na 50 milionů korun. Tyto změny posilují finanční ochranu poškozených a reflektují inflační trendy a rostoucí náklady spojené s opravami či léčbou. Důležité je, že stávající pojistné smlouvy budou automaticky upraveny na nové limity, což klientům ulehčuje administrativu.

Dopady změn na vaši peněženku: Příklady a tipy pro úsporu

Ačkoliv změny přináší vyšší míru ochrany, mohou vést k obavám z možného zvýšení prémie vašeho pojistného. Avšak existují cesty, jak omezit potenciální nárůst nákladů:

  • Přehodnocení stávající smlouvy: Doporučuje se provést revizi vaší aktuální pojistné smlouvy, abyste ověřili, zda odpovídá novým limitům a požadavkům.
  • Srovnání nabídek: Pravidelné porovnávání nabídek od různých pojišťoven může odhalit lepší cenové podmínky či dodatečné benefity.
  • Využití slev: Informujte se o slevách, které vámi preferovaná pojišťovna nabízí - často mohou být dostupné např. za dlouhodobou bezeškodní historii nebo při sjednání více pojistek u téže společnosti.

Tyto informace by vám měly pomoci lépe se orientovat ve světě povinného ručení a efektivněji chránit své finanční prostředky, aniž byste museli obětovat úroveň vaší ochrany. Nezapomeňte: správné pojistné krytí nenÍ jen legálni povinnost, ale i klúc ke klidnému spanÍ.

Pokud máte další dotazy nebo si nejste jisti svými současnými pojistnými podmínkami, jsem tady pro vás! Neváhejte se obrátit na mne prostřednictvím kontaktů uvedených na mé webové stránce.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Jsou mé články pro Vás zajímavé a přínosné?

Přihlašte se k odběru a nové články vždy dorazí až k Vám.

zpracováním osobních údajů